<style><!-- [et_pb_line_break_holder] -->html.et_fb_desktop_mode #main-header, html.et_fb_preview_active #main-header, html.et_fb_desktop_mode #top-header, html.et_fb_preview_active #top-header, html.et_fb_desktop_mode #main-footer, html.et_fb_preview_active #main-footer {<!-- [et_pb_line_break_holder] --> display: none!important;<!-- [et_pb_line_break_holder] -->}<!-- [et_pb_line_break_holder] --></style>

Telefon

03 544 35 89

E-pošta

info@dermasan.si

info@dermasan.si  |   03 544 35 89

Kako izbrati sončno kremo?

  1. Prispevki
  2. Kako izbrati sončno kremo?

Izbira sončne kreme je lahko prava muka, saj jih je na trgu ogromno. Vsi proizvajalci pa pravijo, da je njihova najboljša. Evropa ima glede sončnih krem nekoliko strožjo regulativo kot Amerika, kjer FDA tega pravzaprav sploh ne ureja (regulativa bo začela veljati v prihodnjem letu). Tako se je tega lotila organizacija Environmental Working Group (EWG).

Tako se njihova navodila glasijo takole: izogibajte se sončnim kremam v spreju, pudru in s pršilom, saj kreme za sončenje vsebujejo kemikalije, ki jih je moč vdahniti. Najbolje pa je izbrati izdelke s cinkom ali titanom kot aktivni sestavini, saj sta ti dve najbolj stabilni.

Pri UVA in UVB zaščita sta nuja. UVA žarki, ki dajejo zagorel ten koži vanjo prodirajo globlje, kar povzroča njeno staranje in uničevanje celic, ki lahko sproži kožnega raka. Raziskava EWG je ugotovila, da večina sončnih krem pri njih sicer varuje pred obema tipoma UV žarkov, ni pa podatkov kako močna je ta zaščita. Saj izraza »multispectrum« in »broad spectrum« ne pomenita prav veliko.

Pri faktorju zaščite svetujejo SPF 30, saj višje zaščite npr. SPF 50+ niso nič bolj efektivni kot 30-ke. Kljub temu, da sončne kreme z višjimi faktorji rastejo kot gobe po dežju.

Njihov naslednji predlog je bila izbira sončnih krem brez oxybenzona in retinyl palmitatov. Oxybenzon je endokrin motilec, pri retinyl palmitatu, ki je nadomestek vitamina A pa EWG pravi, da je pri nekaterih od študij na živalih možna povezava s tveganjem za raka kože. Predvsem na tem področju se mnenja krešejo saj za ti dve vsebini nista dokazani kot škodljivi v majhnih količinah. V EU je regulativa pri oxybenzonu, da če ga produkt za zaščito kože vsebuje več kot 0.5% je potrebno napisati, da vsebuje oxybenzon.

Environmental Working Group je testiral 1783 sončnih krem, ki so na voljo v ZDA. Le nekaj jih je na voljo tudi v Evropi, še manj pa v Sloveniji.

Pin It on Pinterest