Telefon

03 544 35 89

E-pošta

info@dermasan.si

info@dermasan.si  |   03 544 35 89

Piškotki

Piškotki – Zakonodaja 157. člen ZEKom-1

  • Shranjevanje podatkov ali pridobivanje dostopa do podatkov, shranjenih v terminalski opremi naročnika ali uporabnika, je dovoljeno samo pod pogojem, da je naročnik ali uporabnik v to privolil potem, ko je bil predhodno jasno in izčrpno obveščen o upravljavcu in namenih obdelave teh podatkov v skladu z zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov.
  • Ne glede na določbe prejšnjega odstavka je dovoljeno tehnično shranjevanje podatkov ali dostop do njih izključno zaradi prenosa sporočila po elektronskem komunikacijskem omrežju, ali če je to nujno potrebno za zagotovitev storitve informacijske družbe, ki jo naročnik ali uporabnik izrecno zahtevata.
  • Če je tehnično izvedljivo in učinkovito ter v skladu z zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov, se šteje, da uporabnik lahko izrazi svojo privolitev iz prvega odstavka tega člena tudi z uporabo ustreznih nastavitev v brskalniku ali drugih aplikacijah. Privolitev uporabnika ali naročnika pomeni osebno privolitev v skladu z zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov.
  • Kadar gre za kršitev pravil o obveščanju in privolitvi posameznika iz prvega odstavka tega člena ter hkrati za kršitev zakona, ki ureja varstvo osebnih podatkov, se uporabljajo določbe tega zakona.
  • Inšpekcijski nadzor nad izvajanjem določb tega člena opravlja informacijski pooblaščenec.

Kaj so piškotki?

Večina spletnih strani shranjuje informacije o vaši dejavnosti na spletni strani. Te dejavnosti so lahko obiski posameznih podstrani, ogledi izdelkov ali predstavitev, izpolnjevanje določenih spletnih obrazcev itd…

Te informacije so shranjene v obliki majhnih alfanumeričnih datotek, poimenovanih piškotki. Piškotki se shranjujejo na vašem računalniku.

Ker si prizadevamo, da bi vam zagotovili najboljšo možno izkušnjo, naše spletne strani delujejo optimalno, če so piškotki omogočeni. Tako vas lahko prepoznamo ob ponovnem obisku naše strani, obenem pa nam piškotki omogočajo odkrivanje in odpravljanje napak, zato je vaš ogled hitrejši in še bolj oseben.

Vrste piškotkov

Piškotki, ki se uporabljajo, temeljijo na smernicah Mednarodne gospodarske zbornice za kategorije piškotkov.

Nujno potrebni piškotki

Ti piškotki so bistveni, saj vam omogočajo premikanje po spletni strani in uporabo njenih možnosti, kot je dostop do varnih območij spletne strani. Brez teh piškotkov ni možno zagotoviti storitev, ki ste jih zahtevali, na primer katalogov.

Ta spletna stran uporablja ‘nujno potrebne’ piškotke, ki vplivajo na strani, kot so obrazci za registracijo v spletno trgovino, naročanje in plačilo izdelkov. Te informacije se samodejno izbrišejo po koncu vsake seje.

Izvedbeni piškotki – statistika

Ti piškotki zbirajo informacije o načinu uporabe spletne strani, na primer katere strani uporabnik najpogosteje obišče in ali se na spletnih straneh pokažejo sporočila o napaki. Ti piškotki ne zbirajo informacij, ki omogočajo identifikacijo obiskovalca. Vse informacije, ki jih ti piškotki zberejo, so združene in so zato anonimne. Uporabljajo se samo za izboljšanje delovanja spletne strani.

Ciljni piškotki ali Oglaševalni piškotki

Ti piškotki zagotavljajo prikaz oglasov, ki kar se da ustrezajo vam in vašim interesom. Obenem omejijo število prikazov oglasa in pomagajo meriti učinkovitost oglaševalske kampanje. Običajno jih z dovoljenjem upravitelja spletne strani namestijo oglaševalska omrežja. Zabeležijo vaš obisk spletne strani in to informacijo delijo z drugimi organizacijami, na primer z oglaševalci. Pogosto so ciljni ali oglaševalni piškotki povezani z delovanjem spletne strani, ki ga zagotavlja druga organizacija.

Funkcionalni piškotki

Ti piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni vaše izbrane možnosti (npr. vaše uporabniško ime, jezik ali območje, kjer se nahajate) in vam zagotovi izboljšane, še bolj osebne možnosti. Tako lahko na primer spletna stran, ki je v piškotku shranila podatek o območju, kjer se nahajate, prikaže lokalne vremenske napovedi ali prometna obvestila.

Onemogočenje piškotkov

Sami se morate odločiti, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vašem računalniku, a spletna stran optimalno deluje, če so vsi piškotki omogočeni. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate s pomočjo izbranih nastavitev spletnega brskalnika ali pa sklikom na zavihek “ZASEBNOST”, ki se nahaja na levi strani spletne strani.

Katere piškotke uporabljamo mi?

Naše spletno mesto uporablja izvedbene Google Analytics piškotke izključno za namen izboljšanja uporabniške izkušnje oz. izboljšavo spletnega mesta.V primeru preiskovanja uporabljamo Googlov iskalnik, ki uporablja izvedbeni piškotek, kjer hrani uporabniške nastavitve iskanja.
Funkcionalni piškotek pa se uporablja samo za nastavitev izbire velikosti pisave in tipa pisave. Vsi piškotki, ki jih uporablja spletna stran Dermasan.si so navedeni v tabeli spodaj:

Ime piškotka Namen piškotka Domena/Podjetje Velikost Čas trajanja piškotka
694b7655e8987a1395086dfd0671b9eb Adminstracija .dermasan.si 64 B Do izklopa brskalnika
d7ce077a8605b5886cc6fe85f2165351 Adminstracija .dermasan.si 64 B Do izklopa brskalnika
cc_necessary Obvezni piškotek .dermasan.si 15 B 1 leto
cc_drugo Nastavitev pisave .dermasan.si 11 B 1 leto
__utma Statistika ogledov .dermasan.si 60 B 2 leti
__utmb Statistika ogledov .dermasan.si 31 B 30 minut
__utmc Statistika ogledov .dermasan.si 14 B Do izklopa brskalnika
__utmz Statistika ogledov .dermasan.si 75 B 6 mesecev
cc_analytics Analitika .dermasan.si 14 B 1 leto
cc_advertising Oglaševanje .dermasan.si 15 B 1 leto

Pin It on Pinterest